maandag 22 juni 2015

Drank & Drugs

"Als je bitch wil chillen is het geen probleem, dan ga ik erheen, ik kom niet alleen, want ik heb drank en drugs"
Het catchy refrein van de nummer één hit van het moment, Drank & Drugs van Lil' Kleine en Ronnie Flex. En er is ophef, want de tekst zou veel te ver gaan. Maar laten we eerlijk zijn: gaat de tekst te ver? Of is de tekst te eerlijk?

Linksom of rechtsom, we kunnen er niet omheen: drank en drugs zijn grote factoren in onze huidige maatschappij. Zo ook van het studentenleven. Ik denk dat toch zeker 1/3 van mijn contacten wel eens XTC heeft geprobeerd,
de helft wel eens een joint heeft gerookt en dat 100% wel eens ketsbezopen is geweest. Ja, het liedje heeft een bizarre clip en kent vage teksten zoals "alle tieners zeggen ja tegen MDMA", maar moeten we er dan met z'n allen een partijtje over zitten liegen? Deze dingen gebeuren, maar dat betekent echt niet dat iedere tiener of student verslaafd wordt. Tieners wonen vaak nog thuis onder de bescherming van hun ouders en dan is het wel moeilijk om een drugsverslaving op te bouwen. Van studenten die op zichzelf wonen mag je bovendien toch verwachten dat ze oud en wijs genoeg zijn om hun eigen keuzes met verstand te maken? Daarnaast doen we soms net alsof al deze verdovende middelen vroeger niet bestonden. Onze ouders hebben in de jaren '60 en '70 ook behoorlijk wat kunnen proberen, laten we dat vooral niet vergeten.

Nederland is op dit gebied altijd meer van de openheid en tolerantie geweest. We zijn één van de weinige landen waar wiet legaal is, omdat het zo beter onder controle te houden is. Beter 'out in the open' dan in de illegaliteit met alle gevolgen en risico's van dien. Is het niet heerlijk dat we in een land leven waar je je pillen gratis kunt laten testen, zodat je het in ieder geval veilig doet? Dat er allerlei websites bestaan waar je betrouwbare informatie kunt lezen over allerlei soorten drugs, de stoffen die erin zitten en wat die stoffen met je doen? Je weet dat het gebeurt - zeker met alle technofestivals van tegenwoordig - dus dan kun je het beter accepteren en in goede banen leiden. 

Geniet, maar gebruik met mate. Ergens is het toch ook wel mooi dat een liedje zoals dat in Nederland op nummer één kan komen? Het kán allemaal in ons mooie kleine landje. Of is dat misplaatst nationalisme? ;)

Nog één keer het nummertje dan, gewoon omdat het kan en omdat het zo lekker blijft hangen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten